De hieronder getoonde foto's zijn slechts ter illustratie van de projecten die ik gemaakt heb. Geen van deze patronen zijn
- om diverse redenen, waaronder copyright - beschikbaar voor derden.

below shown pictures are only to illustrate some of my completed projects. None of these patterns are
- for multiple reasons, including but not limited to copyright - available to third parties.


Beloofd is nu eenmaal beloofd...!

The Story:

Ik heb het weer gedaan... Dacht dat ik het wel afgeleerd zou hebben...
Maarja voor je eigen dochter... zucht.

Eerder had Samantha al een eigen dansjurk. Maar toen ze deze net had, zijn er wat aanpassingen gemaakt in het wedstrijd reglement. Waardoor ze 'pas' weer in de derde graad weer een 'eigen jurk' kon gaan dragen. En die drang, was eigenlijk best groot bij haar. Daarom had ik beloofd dat als ze haar derde Slip Jig op wedstrijd niveau zou hebben, ik opnieuw een eigen jurk voor haar zou maken.

Laatst werd ik, tijdens haar dansles, er heel fijntjes op gewezen dat ze net de laatste pasjes had geleerd van haar derde Slip Jig. Dus zo langzamerhand werd het wel tijd om te gaan beginnen. Het proces 'dansjurk' alvast langzaam aan op te starten. En dat opstarten bracht al gelijk een aantal kopzorgen met zich mee.

Had ik eerder steun aan de website van Colleen from Canberra, met fantastische (gratis) designs die ik gebruiken kon. Maar de website is helaas opgeheven, dus moest nu zelf aan de slag!
M'n hoofd liep op een gegeven moment bijna letterlijk over met alle spontane ideetjes die ik ineens had. Maar na een ontwerp op papier gezet te hebben, heb ik toch een aantal ideen moeten laten. Het moet natuurlijk bij elkaar wel een mooi geheel gaan vormen.

Als deze jurk klaar is, heeft ze 2 jurken:
- 1 eigen jurk, geheel naar eigen ontwerp.
-1 schooljurk,
deze, de schooljurk, wordt gedragen tijdens oa optredens vanuit de dansschool (de jurk is, ondanks dat ik heb zelf gemaakt hebt, ook eigendom van de dansschool) en natuurlijk tijdens wedstrijden onder de derde graad!

Bijna werd de jurk al een domper voordat ik begonnen was... Ik had tijdens het stoffenspektakel mooie velours gezien in zwart en turquoise. Alleen, zoals altijd, wilde ik eerst even alle kramen langs lopen. Eenmaal terug bij de kraam, werd net voor mijn neus de hele rol turquoise velours verkocht. Vreselijk balen natuurlijk. Maar dankzij de behulpzame verkoopster kon ik later die week de stof alsnog ophalen tijdens een ander Stoffenspektakel hier in Zuid Holland!

Op deze pagina hou ik weer een soort van BLOG bij hoe deze jurk tot stand is gekomen. Heeft u zin om het te volgen, ik zal mijn best doen om deze pagina, met behulp van wat foto's, zo up to date mogelijk te houden!
.
 


Hiernaast het ontwerp voor Samantha's nieuwe jurk .

Hij wordt uitgevoerd in Turquoise en zwart fluweel. En zoals u wellicht al ziet, er komt veel borduurwerk om de hoek kijken!

17 September 2009

Het begin is er!
De Newgrange stijl (de sierlijke krul designs) spreekt Samantha erg aan. Dus op zoek gegaan naar plaatjes materiaal waar deze sierlijke krullen een rol in speelde.
Vond oa deze vlinders en was gelijk verkocht. Dit zou perfect zijn om op haar jurk te gebruiken.

Moet natuurlijk wel in gedachten houden dat de jurk bestemd is voor een kind van 10 jaar!

Ik ben om eerlijk te zijn helemaal niet zo'n digitaliseer-wonder. Maar was zo super trots op dit resultaat!

De designs zijn met (Brildor)zilveren  metallicgaren geborduurd. Was in het begin heel erg huiverig, want het gebruiken van Brildor metalic garen was geheel nieuw voor mij.
De machine-snelheid een tandje lager gezet, een metallic naald gebruikt en het liep als een trein!

Deze designs hiernaast zijn vrij klein. Om een idee te geven hoe klein, heb ik er een
2 euro munt naast gelegd.
18 September 2009


Het eerste proefmodel. De jurk wordt 2-delig. Een soort van hemdje met een rok eraan en een los bovenlijfje dat als een soort van omgekeerd jasje gedragen wordt.

* Inmiddels heb ik besloten om dit lijfje niet van tricot te maken, wat volgens Samantha wel heel comfortabel zit, maar van katoen. Door de rek van het tricot gaat het lijfje (met de rok eraan) naar beneden zakken. En dan is dit nog maar de proefjurk, de echte rok zal met de dikke versteviging erin nog zwaarder zijn!
Gelukkig is dit allemaal nog maar een proef. Daarom vind ik het maken van een proefjurk ook zo belangrijk!De jurk ziet er nu wat gek uit. Niet alleen door de gebruikte (goedkope) stoffen, maar ook omdat de rok delen nog niet verstevigd zijn.


Gelukkig is het een proefmodel en zie ik dat ik toch het patroon nog verder aan moet passen!

20 September 2009

Een nieuw bovenlijfje gemaakt. En over deze ben ik wel tevreden. Hij sluit heel netjes aan op de rest.

Gelijk wat patronen getekend op het lijfje. Zo konden we even bekijken of het een beetje goed viel en belangrijker nog, of het uitkwam. Waar nodig zijn de patronen anders getekend.
Achterkant met een (kale) cape.

De cape is, hoe gek het ook klinkt, een v
rij belangrijk onderdeel van de jurk.
Vraag me niet precies naar de rede, maar zonder cape schijnt je jurk toch niet echt compleet te zijn.
Tegenwoordig worden deze in allerlei vormen gemaakt. Wij hebben gekozen voor een vrij klassieke variant.


De mouwen mogen nog ietsjes langer. Maar dat is slechts een kleine aanpassing waar ik bij het knippen van de echte jurk rekening moet houden.

Het onderlijfje gemaakt van katoen bevalt duidelijk beter. De jurk (en daardoor ook het jasje) valt hierdoor beduidend beter.


Wat een geploeter! Een deel van het lijfje zal bestaan uit een vrij belangrijk applicatie patroon. Het is de overgang van turquoise naar zwart. Maar voordat ik zover was dat het patroon naar mijn zin was, was ik alweer wat uurtjes verder. Maar het is gelukt!

De swirls (de krulpatroontjes) heb ik geknipt uit het grote patroon!


De grote swirl heb ik (helaas) niet zelf gemaakt. Deze komt van een borduurkaart af.
Waarom zou je iets opnieuw uitvinden en maken als het al bestaat... ;o)


De achterkant was iets gemakkelijker, wist nu uiteindelijk hoe ik het aan moest pakken.

De zwarte lijnen die nog op het lijfje zichtbaar zijn, is het patroon zoals ik het eerst gepland had. Maar toen Samantha eenmaal de jurk gepast had, zag ik dat het mooier was als het lager kwam te zitten.
Lang Leve de proefjurk!


De echte jurk ligt nu helemaal geknipt klaar. Nu gaat het nieuwe jurken avontuur pas echt beginnen!
Niet overbodig om te melden, ik vind het weer reuze spannend. In mijn hoofd heb ik deze jurk al minstens 100x gemaakt, nu het nog in het echt doen. Pfffffff!


21 September 2009


Kon vandaag niet wachten met borduren!
En ben als eerste aan de cape begonnen, daar zit lekker veel borduurwerk in.
Ben echt super tevreden over het borduurresultaat. In de kleine rondjes, moeten later Swarovski steentjes geplakt worden.

Helaas moet tussendoor ook nog het huishouden en eten gemaakt worden. Maar anders...


28 September 2009


Een beetje erg drukke week achter de rug. Naast de verhuizing van mijn ouders had ik hier in huis ook even genoeg te doen. Samantha's jurk kwam hierdoor even op een laag pitje te staan.

Maar gisteren gelukkig even een gaatje gevonden dat ik even lekker aan de slag kon gaan. En niet zonder resultaat... het lijfje is klaar!

Op de foto niet zo goed te zien. Maar de onderrand is voorzien van zilveren, zelfgemaakte, pipingband. Ben tevreden over het resultaat!


Pipingband lijkt heel moeilijk om te maken, maar het is echt heel erg gemakkelijk.
U knipt 45 graden schuine stoken. Nu vind ik het zelf makkelijk om hem wat breder te knippen en naderhand, als het koord erin gestikt zit, deze bij te knippen. Ik knip stroken van 6 cm breed.
Neem capuchonkoord en sla hier de strook omheen. Zelf gebruik ik een speciaal voetje, omdat ik regelmatig pipingband maak, maar met een ritsenvoetje gaat het ook prima. Zorg er wel voor dat het stiksel zo dicht mogelijk langs het koord loopt. De stroken straktrekken en stikken maar!Op de mouwen moeten nog wel steentjes geplakt worden. De Swarovski steentjes liggen hier al klaar. Dus die kan ik, straks als alles klaar is erop gaan plakken.Even nog de achterkant laten zien. De achterkant is vrij simpel gehouden. Straks zal de cape een groot deel van de achterkant gaan bedekken.

Dat wordt de volgende stap: het maken van de cape. Hij ligt al geborduurd klaar. Dus hoe hem verder ' alleen maar' af te werken!
Met het maken van deze jurk moet je vooruit blijven kijken. Zo ook alvast de magneetjes op een stukje leer gemaakt en deze in de voering gestikt. De andere kant komt later op het rokdeel te zitten en zo worden de twee delen aan elkaar gemaakt.3 Oktober 2009


Een hele klus was het om deze 2 voorpanelen te maken. Het heeft even veel moeite gekost, maar dan heb je ook iets.

Even door de strenge commissie laten keuren...

En... Goed gekeurd!!


4 Oktober 2009


De voorkant van de rok is nu helemaal geborduurd. Op zich gaat het borduren zelf best snel. Alleen de voorbereiding voordat ik een pandje kan gaan borduren, daar gaat aardig wat tijd in zitten. Alles moet straks op elkaar aansluiten, dus die voorbereidingen zijn echt van groot belang.De zijpandjes zijn voorzien van een Triskel. Deze hier op de foto heb ik in spiegelbeeld gemaakt. Om heel eerlijk te zijn, dat hoort niet echt.
Een Triskel stelt de draaiende zon voor en nu draait de zon de verkeerde kant op. Maar voor het totaal plaatje ziet het er wel zo netjes uit.
7 Oktober 2009

De achterkant van de rok is nu ook helemaal geborduurd. En ik ben tot nu toe erg tevreden.

Al het borduurwerk is nu afgerond en nu kan ik me helemaal gaan richten op het naaiwerk. Wat overigens ook nog een behoorlijke klus zal zijn. Aan de voorkant van de rok kom hele, hele stevige versteviging te zitten. Dat hoort zo, maar maakt het naaien wel wat lastiger.

De jurk bestaat uit 2 lijfjes, die over elkaar gedragen word. Het onderlijfje is nu ook klaar.

Heel strikt genomen hoort deze gewoon saai en kaal te blijven. Maar Samantha vond het wel leuk als ik er toch iets simpels op borduurde.
Ik vind het wel leuk dat ze ook een beetje haar eigen wensen kenbaar maakt momenteel. Zo wordt het straks echt haar eigen jurk.


Samantha's nieuwe dansjurk gaat inmiddels steeds meer vormen aannemen.
De voorpanelen van de rok zijn verstevigd met Timtex. In dit formaat is het lastig om hier in Nederland daar aan te kunnen komen, maar ik had eerder geluk dat ik er zomaar tegenaan liep en heb toen gelijk ingeslagen. Noem het een vooruitziend blik ;o)

Timtex is qua dikte vergelijkbaar met etalage karton. Dit even om aan te geven aan wat voor soort versteviging u moet denken. Alleen karton kun je niet gebruiken in een kledingstuk, Timtex wel.


10 Oktober 2009

Hard gewerkt en de jurk nog net niet richting de prullenbak gegooid. Dit was weer zo'n moment waarbij je hardop roept: Ik doe dit nooit meer!
Maar ik ken mezelf en weet nu al... als Samantha blijft dansen zal er zeker weer een volgende keer gaan komen...

Maar Samantha was heel erg enthousiast en wilde hem, ondanks alle rijgdraden graag passen
Hieronder een aantal foto's van het eindresultaat.
Natuurlijk worden er nieuwe foto's bij geplaatst als Samantha weer een wedstrijd heeft gehad. Dan pas is het totaalplaatje compleet. Maar dat wordt pas in december..

Voor degene die het ontwerp van de jurk hebben bestudeerd, zullen vast wel gezien hebben dat de voorkant anders is uitgevoerd dan in het eigenlijke ontwerp. Terwijl ik bezig was, gelukkig nog op tijd, bedacht ik dat het misschien mooier was als de 2 voorpanelen als 'n' paneel te borduren. En ik moet eerlijk zeggen, dat ik ben ben dat ik het heb gedaan. Naar mijn idee komen de vlinders nu mooier uit dan in het oorspronkelijke ontwerp!
12 Oktober 2009

De kickpant mag ook niet ontbreken. En hoe simpel deze ook is, is het een vrijwel onmisbare en heel belangrijke accessoire voor bij de jurk!

De dansen bevatten veel kicks (benen in de lucht) en sprongen. Om nu te voorkomen dat de danseres bijna letterlijk in haar onderbroek staat, dragen de meeste een kickpant

Een kickpant is meestal van dezelfde stof gemaakt als de voering van de rok.

Zo valt hij het minste op!


29 November 2009

En dan ineens slaat de twijfel toe...

Samantha's jurk staat hier in de kamer al al die tijd op de pop. En iedere keer kijk je er toch weer naar. En de laatste 2 weken begon het vreselijk bij me te knagen. Vond en vind het nog steeds een mooie jurk. Maar ik mis er iets aan en kon er gewoon mijn vinger niet opleggen. Dacht eerst dat het aan de rok lag, dat deze niet goed gemaakt zou zijn. Maar na (ja echt waar!) een hele nieuwe rok gemaakt te hebben, die duidelijk nog beter viel dan de oude, was dit toch niet de oplossing van mijn probleem. En eigenlijk kan ik sinds afgelopen vrijdag pas goed zeggen wat er loos is. Ik vind de jurk saai! Over het lijfje ben ik erg te spreken, maar over de rok...
Dus ik ben nu begonnen aan een nieuwe stijl rok. Helemaal goed uitleggen kan ik het niet. Maar ik laat natuurlijk wel weer het resultaat zien!


De rok gaat in ieder geval uit een soort van losse paneeltjes bestaan en daar onder komt een soort van strook rok. Moeilijk uit te leggen, maar het is een beetje een wat moderne stijl.

Ik hoop echt zo dat het nu allemaal helemaal
naar het zin lukken gaat!
30 November 2009

De paneeltjes zijn klaar. Nu is het kijken welke kleur stof er het beste bij staat. Ik was er vrij zeker van dat blauw de beste kleur zou zijn. Maar weer sloeg de twijfel toe...Zou misschien zwart...
Of misschien wel allebei!

Pfff wat is dit moeilijk. Kan me weinig misstappen meer permitteren momenteel want mijn blauwe stof is bijna op.

Omdat ik naar een verjaardag moest, besloot ik de foto's even op mijn telefoon te zetten en daar om een mening te vragen.

De meningen waren erg standvastig: ZWART!

1 December 2009

Omdat zwart ook maar zwart is, heb ik er kleine kraaltjes. met de hand op de rok genaaid. Geen fijne klus, maar als het effect maar klopt!

13 december 2009

Eindelijk de kans om 'echte' foto's te maken van het eindresultaat. Haar nieuwe jurk viel helemaal in de smaak
en was prettig om in te dansen.

Voor Samantha heb ik voor haar beer de schooldansjurk in het klein nagemaakt. Natuurlijk kon ik verwachten dat
Geordi zijn eigen danskleding ook heel graag in het klein voor zijn beer wilde hebben! En kan hem niet eens ongelijk geven!

Mag ik me even voorstellen?
Mijn naam is Gruffy en ik ben het stoere berenvriendje van Geordi. Net als hem vind ik Iers dansen ook heel erg leuk en nu heb ik dezelfde danskleding als Geordi!


Even nog de achterkant laten zien!
Net als Geordi heb ik ook een gespje op de achterkant van mijn gilet.


En mijn blouse is voorzien van piepkleine echte manchetten. Het was even een klusje volgens Geordi z'n moeder, maar het is haar gelukt ;o)

En alsof het allemaal nog niet genoeg is geweest, heb ik ook nog eens nieuwe dansschoentjes gekregen!


Dansschoenen net als de dansschoenen van Geordi!


- ons beren danspaar -

De hierboven getoonde foto's zijn slechts ter illustratie van de projecten die ik gemaakt heb. Geen van deze patronen zijn
- om diverse redenen, waaronder copyright - beschikbaar voor derden.

Above shown pictures are only to illustrate some of my completed projects. None of these patterns are
- for multiple reasons, including but not limited to copyright - available to third parties.