De hieronder getoonde foto's zijn slechts ter illustratie van de projecten die ik gemaakt heb. Geen van deze patronen zijn
- om diverse redenen, waaronder copyright - beschikbaar voor derden.

below shown pictures are only to illustrate some of my completed projects. None of these patterns are
- for multiple reasons, including but not limited to copyright - available to third parties.

'Kleine meisjes' groeien veel te hard!
De dansjurk die ik vorig jaar voor Samantha gemaakt heb, begint helaas alweer te klein te worden.
Tijd voor een nieuwe dus...


Omdat ik op het blog bij de vorige jurk hele leuke reacties heb gekregen, zal ik weer mijn best doen om de vorderingen op deze pagina bij te houden!22 December 2010

Reuze spannend om weer te beginnen!
Eigenlijk zijn de voorbereidingen al eind november begonnen. Dat was het moment dat Samantha net die week haar dansjurken weer gepast had, er kwamen immers weer wedstrijden aan. En we geconstateerd hadden dat haar zwart/turquoise jurk echt al te klein en te kort begon te worden.

Een nieuwe jurk maken voor de eerste wedstrijd, ging het in ieder geval niet worden. Buiten dat dit niet haalbaar was, was ik op dat moment ook met andere projecten bezig.

Dus nog even uitstellen... of toch niet?
Het kwam allemaal in een stroomversnelling toen ik mooie velours kocht voor een bolero voor Samantha bij mijn favoriete stoffenkraam Rob Stof. Ipv dat ik nu gelijk aan een dansjurk dacht, nee daar kwam ik pas een dag later op. Ik wist dat Rob in Amsterdam stond die dag op de Stoffenbeurs. Dus... op naar Amsterdam!
Samantha was natuurlijk meegegaan, natuurlijk want het is haar dansjurk. En heeft zelf voor zwart met roze gekozen.

Goed geslaagd voor stof... later de rest.
Ondertussen wel al wat ideeŽn opgedaan voor een jurk. Samantha had wel ongeveer een idee van wat ze precies zou willen. Maar dat moest nog even beter uitgewerkt worden. Het is natuurlijk niet de bedoeling om iemand anders zijn dansjurk na te maken. Maar het is wel een goed voorbeeld om een beetje te weten wat je wilt.

Ondertussen ook op zoek gegaan naar een patroon om dit allemaal te gaan maken. Ik wilde een patroon van Feisdress gebruiken. Maar na 3 weken mailen, had ik nog steeds geen contact en ook geen paypal betalings verzoek. En dan moest het patroon uit Amerika komen...
Dat ging het dan maar even niet worden en ik ben verder gaan zoeken op internet. Ik heb hele goede tips gevonden en ook tips voor patronen. Voor de basis van de jurk kon Burda patroon 9761 gebruikt worden.

Natuurlijk moet de jurk ook geborduurd worden. Hiervoor heeft Samantha patronen uit 'A Swirling Elegance Design Pack ' van Embroidery Library gekozen. Er was een klein probleempje... de patronen waren in 1 kleur. Dus ik moest wat aanpassingen maken zodat er meerdere kleuren gebruikt kon worden.

Met alle materialen in huis kan ik dus nu aan de slag.
Eerste stap wordt zoals altijd een proefjurk maken!

24 Decemer 2010

Het is niet mijn favoriete bezigheid, het maken van een proefjurk. Maar als je aan een project als dit gaat werken, kun je er eigenlijk niet omheen. Je kunt kijken hoe het patroon valt en waar nodig nog wat aanpassingen in het patroon maken voordat ik straks alles uit de goede stof ga knippen.
Het belangrijkste is natuurlijk het lijfje, pas als dit klopt kan ik de (proef)rok gaan maken.

Samantha moest, of ze nu wilde of niet, even passen. Zo zag ik dat de hals te wijd naar mijn zin is en dat er hier en daar nog wat naadjes verder ingestikt moesten worden.
Ben met het maken van de proefjurk ook een klein beetje lui... ik heb maar 1 mouw aangenaaid... ;o)

De rok zit er nu (zonder versteviging) voor het idee er even aangespeld. Hij lijkt heel scheef, maar het lijfje was iets te laag naar mijn zin.

Het ziet er een beetje gek uit zo. Maar het geeft mij alvast een klein idee hoe de jurk straks gaat worden en belangrijker hoe hij gaat vallen.
En waar ik een aanpassing op het patroon moet maken, klieder ik gewoon even op de jurk ;o)27 December 2010

Met nog een paar kleine aanpassingen in de rok, moet dit de jurk gaan worden. Met andere woorden... ik mag nu eindelijk 'voor het echie' gaan beginnen!
Samantha ziet het al helemaal zitten. Ik vind het vooral erg spannend. Mede omdat er aardig wat borduurwerk in gaat zitten die heel nou op elkaar aan moeten gaan sluiten!
Naast de rimpelstroken, moet er ook een schulprand gemaakt worden. De rimpelstroken worden roze en de schulpranden zwart
(en dan geborduurd!)
28 December 2010

Gisteren heerlijk door kunnen werken aan Samantha haar jurk.
Naast stof knippen kon ik gaan borduren.

Helaas 1 mouw verprutst. De bovendraad werd steeds naar boven getrokken. Dat zag er zachtjes gezegd niet uit! Moest het spoelhuisje even stellen en daarna borduurde hij weer prima.

Het lijfje moest in tweeŽn geborduurd worden. Vind ik altijd heel spannend. Want sluit het netjes aan?
Ik had mijn voorbereidende werkzaamheden goed gedaan. Want de 2 delen paste perfect op elkaar!
Even de score: 2 mouwen (de mislukte heb ik uiteraard opnieuw gemaakt) en een lijfje.

Ik borduur met Polycolor garen. Borduurt erg mooi uit op mijn machine. En wat ik zo fijn vind, is dat de kleuren elkaar opvolgen. Helemaal perfect voor mijn project dus!

En nu... weer aan de slag!
30 December 2010

Momenteel is het een nogal lastige tijd van het jaar voor mij. Ik haal altijd graag mijn stof en fournituren op de markt. Maar in deze tijd van het jaar staan deze er niet omdat er over het algemeen weinig voor ze te doen is en mensen met hele andere dingen bezig zijn.

Pech voor mij, want waar haal ik mijn materialen dan? In de winkel, maar zelfs dat was niet zo gemakkelijk als het leek... Moest een bepaald soort vlieseline hebben en trof in meerdere winkels steeds het laatste van de rol. Maar de aanhouder wint en uiteindelijk heb ik genoeg om mee aan de slag te kunnen.

In de tussentijd heb ik het lijfje helemaal klaar. Nouja helemaal, er moeten straks nog Swarovski steentjes opgeplakt worden, maar dat doe ik pas als de jurk helemaal klaar is.

Voor wat extra effect heb ik de hals afgewerkt met een stukje (zelfgemaakte) pipingband. Inmiddels draai ik om die bandjes mijn hand niet meer om. Het lijkt moeilijker dan het is.
Nog een onderdeel wat klaar is, is de cape. Wat een lastig ding was dit! Ik heb behoorlijk zitten worstelen met de rand. Maar geloof dat de aanhouder uiteindelijk gewonnen heeft.
Hier heb ik wel alvast de steentjes erop geplakt.
Niet teveel, anders is Samantha straks net zo'n kerstboom.
Maar genoeg om een leuk effect te geven!

Nu komt er een heel spannend onderdeel van de jurk aan: het maken van de schulprand voor de rok. Deze moet geborduurd worden. Dat is niet zo moeilijk, maar het borduursel moet op elkaar aan gaan sluiten, dat is een behoorlijke uitdaging!
2 Januari 2011

Met de feestdagen tussendoor had ik niet zoveel tijd om echt aan de slag te gaan. En zo stelde ik het borduren van de schulprand maar steeds een beetje voor me uit. Maar nu was er geen ontkomen meer aan. Als ik die jurk af wil maken, zullen die randen toch geborduurd moeten worden! Dus mezelf even bij elkaar geraapt en vol goede moed begonnen. Na een aantal (goed) mislukte proefjes, maar goed daar is het ook een proef voor, en een aanpassing in het patroon kon ik eindelijk beginnen. En om eerlijk te zijn... het gaat veel beter dan ik gedacht had. Alle zorgen voor niets geweest.

Het inspannen is behoorlijk precisiewerk, want het moet immers op elkaar aansluiten. Maar het gaat lekker.

Er moeten 5 stroken in totaal geborduurd worden. Ben dus nog wel even ermee bezig.
Maar om een idee te geven, zie de foto!
7 Januari 2011

Tijd voor weer een update! Zie dat het alweer 5 dagen geleden is.
In de tussentijd beslist niet stil gezeten, maar gunde me even niet de tijd om dit blog bij te werken, sorry.

Ik was blij dat alle schulpranden klaar waren. Het was veel werk, maar ondertussen ook heel erg leuk om te doen. Ben beslist weer ervaring rijker betreft randen borduren.

 Nadat de randen helemaal af waren gewerkt kon ik gaan beginnen met het spelden van de rok. Klinkt heel simpel, maar het was een behoorlijke puzzel.
Voor het maken van de rok waren er enorm veel spelden en ook enorm veel geduld nodig. Moest het gespelde een paar maal uithalen voor ik (eindelijk) tevreden kon zijn.

Bij de randen van de roze stroken is een dikke nylondraad mee gelockt. Dat geeft na het rimpelen een heel grappig effect. Had dit nog nooit gedaan, maar eens moet de eerste keer zijn.

Inmiddels ging de rok steeds meer ergens op lijken. Alle stroken en schulpranden zijn op hun plek vastgenaaid en nu kon de voering van de rok gestikt worden. Weer een stap verder en het eindresultaat kwam steeds dichterbij.

Best spannend. Want ik kan 100 proefjurken maken, maar het echte resultaat zie je pas als alle elementen van de jurk zijn samengevoegd tot ťťn geheel.
Nog wat laatste spelden en wat laatste stiksels en dan...

Is het wachten tot Samantha uit school komt. Ook weer spannend, want past ze deze jurk net zo goed als de proefjurk? Tussendoor natuurlijk wel regelmatig gepast, maar toch weer dat kleine stukje onzekerheid.

Het is inmiddels niet mijn eerste dansjurk die ik voor haar gemaakt heb. Maar het is niet mijn dagelijkse werk.

Het plakken ging een stuk sneller dan ik verwacht had.
Misschien op de foto niet helemaal goed te zien, maar hier het resultaat!

Ik heb gebruik gemaakt van 3 verschillende maten ( 8SS, 10SS en 16SS) hotfix steentjes in de kleur Crystal.

Het enige wat nu nog moet gebeuren is een kickpant en een haarband maken. Hoop daar komend weekend aa
n te kunnen werken.Samantha is echt heel erg blij met haar nieuwe dansjurk.
En ik... ben blij dat hij klaar is en dochterlief tevreden is ;o)
Natuurlijk mag ook de haarband en de kickpant niet ontbreken.
De kickpant zorgt er voor dat je niet (letterlijk) in je onderbroek staat als je je benen in de lucht gooit!


De haarband is eigenlijk heel eenvoudig. Was eerst van plan om deze in dezelfde stijl te borduren als de jurk, maar dat was niet mooi.
Het werd te veel van het goede.
Nu dus een simpele fluwelen haarband waar ik pipingband (uiteraard in dezelfde kleur als de jurk) langs heb gezet. Van het kroontje heb ik de pootjes afgeslepen en deze aan de haarband bevestigd.Ik heb al eerder een dergelijke tas gemaakt voor Samantha (Pagina 24)
Maar deze was knalroze en als je 11 jaar bent, wil je dat toch niet meer. Roze is nog steeds haar lievelingskleur, maar dat hoeft de hele wereld niet meer te weten ;o)

Het moest een neutrale kleur worden, maar ook wel een beetje grappig. Dus werd het een zwarte tas met een klep met stippen!

De tas is gemaakt van zwarte 'zitzak nylon' van de Stoffenkraam. Dit is een stevige, maar toch makkelijk te verwerken stof die vuil en vocht afstotend is. Ideaal voor deze tas dus!
De klep is gemaakt van katoen met daar overheen een laagje mat dun tafelplastic. Waar dat allemaal wel niet goed voor is.

De tas is verstevigd met een soort van foam platen. Dat zijn 2 laagjes dun karton met een laagje foam ertussen. Deze zijn lekker licht en gelijkertijd ook goed stevig.
Het label, met haar initialen en Keltische knoop, heb ik eerst los geborduurd en later op de klep gestikt,
Haar nieuwe jurk past er gemakkelijk en netjes in.
En als het moet kan er zelfs nog een tweede jurk
in meegenomen worden! Dit zal niet zo vaak meer nodig zijn omdat ze in de derde graad danst en daarin niet meer in schooljurk
hoeft te dansen.

Het was nauwelijks meer werk om aan beide kanten een lus te maken waarin een roede geschoven kan worden. Dus de keuze was snel gemaakt.
Je legt de jurk er plat in, schuift de roede door de speciale lussen en klapt vervolgens het lijfje over de roede.
Even netjes de mouwen invouwen en de jurk zit netjes opgeborgen om meegenomen te worden naar bv een wedstrijd.
Een wens van Samantha was ook dat er veel opbergvakjes
in de tas zouden zijn.
Aan deze kant allemaal opbergvakjes waarin van alles opgeborgen kan worden. Er zijn vakjes met klepjes en vakjes zonder.

Alles kan er netjes in!
Reserve veters, naaigerei voor je-weet-maar-nooit, ducktape...
sokken, haarband, beenwarmers, kickpant...

Alles heeft nu een eigen plekje en past in de tas
En aan de andere kant is er een grote opbergvak waarin de cape netjes plat in opgeborgen kan worden!
De draagband van de tas kan er ook vanaf gehaald worden als het nodig is
En aan het handvat zit ook een ophanglus voor als je de tas aan een kapstok wil hangen.
En de frutsels mochten ook niet ontbreken. De sleutelhanger (met Celtic cross, Irish Shamrock (klaver), plaatje met de tekst Ireland en een Irish Claddagh), had ze al. Het zijn allemaal Ierse geluksbrengers voeg er nog een 'bosje lintjes' aan toe en de sleutelhanger is nog leuker. Er moest ook weer een kofferlabel aan. Want stel je voor dat iemand dezelfde tas heeft... hihi yeah right...
Een schouder-patch waar de draagriem doorheen kan.
Met antislip op de achterkant. Glijd de band niet zo gemakkelijk van je schouder af!


 De hierboven getoonde foto's zijn slechts ter illustratie van de projecten die ik gemaakt heb. Geen van deze patronen zijn
- om diverse redenen, waaronder copyright - beschikbaar voor derden.

Above shown pictures are only to illustrate some of my completed projects. None of these patterns are
- for multiple reasons, including but not limited to copyright - available to third parties.