De hieronder getoonde foto's zijn slechts ter illustratie van de projecten die ik gemaakt heb. Geen van deze patronen zijn
- om diverse redenen, waaronder copyright - beschikbaar voor derden.

below shown pictures are only to illustrate some of my completed projects. None of these patterns are
- for multiple reasons, including but not limited to copyright - available to third parties.


5 november 2006

Ik heb al eerder een poging gedaan om een Ierse dansjurk voor Samantha te maken. Voor een eerste keer wasik beslist niet ontevreden. Maar er zaten een aantal foutjes in, waar het ontbreken van een goed patroon ook mede de oorzaak was. Voor mij dus genoeg redenen om nu eens een jurk te gaan maken met een echt patroon!

Het vergt enige voorbereiding om een dergelijke jurk te kunnen maken. Allereerst is een goed patroon
een absolute must. Ik heb zelf het patroon besteld op internet . Het is een vrij veelzijdig
patroon waarmee diverse variaties gemaakt kunnen worden.

En dan het lastigste... een goed ontwerp om de jurk verder mee op te sieren. Het is absoluut 'not done' om een jurk van iemand anders te kopiëren! Diegene heeft een hoop geld betaald om een jurk te laten ontwerpen en uitvoeren, een jurk kost al snel €1000,-. Dus dat doe je gewoon niet! Dus er moet een ontwerp komen. Dan kunt je zelf een ontwerp maken of gebruik maken van een website waar diverse ontwerpers gratis designs aanboden en welke ook vrij te gebruiken waren. (helaas is deze website tegenwoordig offline)

Hier onder heb ik een soort van blog bijgehouden over hoe de jurk tot stand is gekomen.

7 november 2006

Om me goed voor te bereiden heb ik eerst van lakenstof een proefjurk gemaakt. Zo kon ik even goed beoordelen of ik tevreden was en waar er eventueel dingen veranderd moesten worden.

De designs van de jurk zijn ontworpen door Judy Tatum.
Ik heb ze hier op papier uitgeprint en erop gespeld.
Geeft alvast een beetje idee hoe het
eindresultaat straks gaat worden.

Straks als de zeer stevige versteviging erin verwerkt zit, zal hij ook anders vallen.
De basiskleur wordt donkerblauw en de applicaties worden van two-tone taft gemaakt. Niet alle kleurtjes die hiernaast staan afgebeeld zullen gebruikt gaan worden. Maar kiezen is soms zo ontzettend moeilijk dat ik meer kleurtjes heb aangeschaft dan nodig. De juiste kleuren combinatie maak ik terwijl ik met dit project bezig ben. Een kleur die op de rol helemaal te gek is, kan in het project misschien wel helemaal niet tot zijn recht komen.

8 november 2006

De applicaties voor op de jurk moeten allemaal handmatig gemaakt worden. Ik maak ze volgens het 'Celtic Quilt' principe. Deze techniek woord ook gebruikt om 'glas in lood quilts' te maken.

Wat houd dit in? Er moeten eerst smalle stroken van stof gesneden, deze worden schuin op de draad gesneden (45 graden). Met deze stroken maak ik met behulp van een hele smalle biaisbandmaker (6mm) biaisbandjes. Ik strijk er gelijk speciaal tape op (wat een beetje op vliezofix lijkt). Als ik deze bandjes heb kan ik met behulp van het strijkijzertje het band in vorm strijken op silicone papier. Als het patroontje klaar is kan ik het voorzichtig van het papier afhalen en eventueel de achter kant opvullen met een andere kleur stof. U kunt er de leukste effecten mee creeëren. Het is niet echt moeilijk, maar wel een werkje waar u even geduld voor moet hebben.

Hiernaast mijn eerste test. Deze bloem wil ik uiteindelijk verwerken op de sjaal.

10 november 2006

Op deze foto staan 4 van de 6 rok applicaties.
Eentje is al helemaal klaar, de overige 5 moeten nog met stof 'gekleurd' worden.

Het kleuren word gedaan dmv vliesofix op de achterkant te strijken, in vorm te knippen en op de achterkant van de applicatie hem op z'n plek te leggen. Vervolgens legt u er silicone papier op en
strijkt het stukje stof goed vast.

De kleuren die uiteindelijk in de applicaties gebruikt zijn:
Roze, Oranje, Geel, Groen en Paars. Het is best een secuur werkje om te doen. Maar geeft ook een kick om iets onder je handen te zien 'groeien'.

12 november 2006

Hier het design die bestemd is voor op de rok. Dit is een
van de grootste applicaties die ik moest maken.

 

Deze applicatie is bedoeld voor het bovenlijfje van de jurk. Hij is ongeveer 27cm hoog en 23 cm breed.
De bloem wordt er later apart opgestikt.

13 november 2006

Alle applicaties voor de rok zijn nu klaar en opgevuld.Het is gelijk een heel ander gezicht.

15 november 2006

Door de gekleurde stroken was dit patroon voor de sjaal lastig om te maken. Moest goed opletten waar een
strook erop of eronderdoor moest gaan.
Een soort vlechtwerkje dus.

Om het patroon te beschermen hou ik hem zolang mogelijk op het silicone papier. Pas als ik het design op de sjaal wil gaan naaien haal ik hem er af.
Alle applicaties zijn nu klaar. Nu kan het 'echte' werk gaan beginnen. Dit was nog slechtst de voorbereiding!
Hierboven een overzicht van alle applicaties die ik voor deze jurk gemaakt heb.

16 november 2006

Na een middagje keihard ploeteren heb ik de sjaal helemaal klaar. De rand van de sjaal is afgewerkt met (eigen gemaakte) pipingband en de voering is in dezelfde kleur als dit band (roze!). Het was een pittige klus en kan niet echt ontevreden zijn over het resultaat. Ik heb voor dit project de lat aardig hoog gelegd en blijf daardoor steeds heel kritisch kijken naar de behaalde resultaten.

De volgende stap is het maken van de rok. Dat vind ik zelf wel een van de spannendste dingen aan deze jurk. Er moet namelijk hele dikke versteviging in en ik ben benieuwd hoe dit zich laat verwerken!

24 november 2006

Van de week hard gewerkt om de gemaakte applicaties op de juiste plek te krijgen. Geloof dat me dat aardig gelukt is. Ben er helaas nog niet helemaal mee klaar, omdat mijn holografisch siergaren op is. Van het weekend natuurlijk een nieuwe klos gaan halen, kan ik weer verder!

De rok zoals hier afgebeeld is, van links naar rechts: zijpaneel achter, zijpaneel voor, schopplaat* , voorpaneel, schopplaat* en zijpaneel voor.

*: het woord schopplaat is vertaald vanuit het Engels. Ik heb er helaas nog geen beter klinkend woord voor kunnen verzinnen. De schopplaat is de plooi die onder de panelen valt en de rok ruimte geeft om de schop bewegingen (die in de Ierse dans veel gebruikt worden) uit te kunnen voeren.

De versteviging die voor de rok gebruikt wordt is echt ontzettend stevig. Karton komt misschien nog het meeste in de buurt qua stevigheid en dikte. Alleen karton is niet wasbaar, deze versteviging wel. Door de versteviging is het best lastig om de boel aan elkaar te naaien.

De schopplaten zijn wat langer geknipt dan de bedoeling was. Maar nu kan ik wel de overtollige randjes netjes wegknippen zodat de rok helemaal klopt!

Even een foto gemaakt van de achterkant, waarbij de sjaal in de schoudernaad gestikt is.

En natuurlijk ook een foto van de voorkant. Ook de mouwen zijn met een applicatie afgezet.

Op de foto komt het helaas niet zo goed over. Maar door het gebruik van holografisch goudgaren sprankelen de randjes van de applicaties helemaal. Het glittert niet overdreven veel, maar het is genoeg om een leuk effect te geven.

27 november 2006

Omdat de versteviging zo stevig is, is de rok een
gevaarte onder het naaimachine

De rok zit helemaal in elkaar

29 november 2006

De voering is aan de 'echte' rok gespeld. Nu komt het engste van het hele verhaal: de voering aan de rok stikken en omkeren. Daarna moest de hele zoomrand geregen worden, om later plat geperst te worden. Een hels karwei was dat zeg!

13 december 2006

En hier is ze dan.... een Ierse Dansjurk!

Ik wil beslist niet zeggen dat dit project gemakkelijk is geweest, maar ik heb er vooral al enorm veel van geleerd.
En ben echt ongelooflijk trots dat het me echt gelukt is om zelf een Ierse dansjurk te maken!

(foto is net voor een wedstrijd gemaakt)

Nog even de achterkant laten zien
tussen het voorpand van het lijfje en de boven rok heb ik een klein lusje genaaid. Het lusje zit er beslist niet voor de sier, maar heeft een functie.

Als Samantha mee gaat doen aan wedstrijden, kan het voorkomen dat ze aan haar jurk een nummer dragen. Meestal word deze aan de jurk gespeld. Ik heb dmv een stukje klittenband, wat weer aan het lusje 'kleeft' genomen met daaraan een bretelclip. Nu kan heel gemakkelijk een nummer bevestigd worden zonder bang te hoeven zijn de jurk te beschadigen.

En als ze hem niet tijdens een wedstrijd draagt... kan dankzij het klittenband het 'bretelclip-stukje' weer gemakkelijk verwijderd worden!

 

Doordat de rok zo wijd en stijf van de versteviging is, is het onmogelijk om de jurk in een normale kledinghoes te krijgen. Er is dus een speciale hoes voor nodig. Irish Threads heeft hier een patroon voor een heel handig model ontwikkeld, waardoor je het geheel ook nog eens heel makkelijk dragen en vervoeren kan.

*Bij de hier afgebeelde foto's kan ik slechts beknopt commentaar erbij geven, ivm de copyright die op dit door Irish Threads ontwikkelde patroon zit. Voor meer informatie kunt u het beste contact met dit bedrijf opnemen.*

Eerst moet de jurk netjes in de hoes gehangen worden.

Clip systeem om de jurk op z'n plek te houden
De dansjurk netjes opgeborgen in de hoes
Achterkant van de hoes
Speciaal vakje om de schoenen in op te bergen
De hoes dicht geklikt als tas
 

 

 De hierboven getoonde foto's zijn slechts ter illustratie van de projecten die ik gemaakt heb. Geen van deze patronen zijn
- om diverse redenen, waaronder copyright - beschikbaar voor derden.

Above shown pictures are only to illustrate some of my completed projects. None of these patterns are
- for multiple reasons, including but not limited to copyright - available to third parties.