De hieronder getoonde foto's zijn slechts ter illustratie van de projecten die ik gemaakt heb. Geen van deze patronen zijn
- om diversen redenen, waaronder copyright - beschikbaar voor derden.

 Op alle beschrijvingen op deze site rust copyright. Niets op deze pagina mag worden gereproduceerd zonder voorafgaande toestemming.

below shown pictures are only to illustrate some of my completed projects. None of these patterns are
- for multiple reasons, including but not limited to copyright - available to third parties.

 All descriptions on this site are copyrighted. Nothing on this page may be reproduced without prior consent.

Beschrijving voor het maken van een zwemtas

De zwemtassen die ik voor mijn kinderen heb gemaakt, lijken misschien heel ingewikkeld. Maar eigenlijk is het niets meer dan 2 kokers met een bodem die vervolgens aan elkaar zijn genaaid. En met een beetje handigheid en fantasie geheel in de stijl van het kind. Ik heb, om te voorkomen dat de tas helemaal nat wordt als de natte zwemspullen er weer in gaan, de voering van de tas bekleed met transparant tafelzeil. Hierdoor maakt het eigenlijk helemaal niet uit wat voor stof u als voering gebruikt.


Benodigdheden:

- 10 grote nestel-ringen 1 mm doorsnede
- Stevige buitenstof zoals jeansstof (A)
- Leuke bedrukte stof als voering (B)
- Transparant tafelzeil, niet te dik (C)
- Ongeveer 2,5 meter dik koord
- Vlieseline voor de bies
- 1 D-ring (niet te groot)


Knippen:
- Koker: A,B en C 73x40 cm
- Bodem: A,B en C een cirkel van 22,8 cm doorsnede
- Bies: A 75x16 cm

 

 Maken:
Als eerste maakt u een borduurtje naar wens op de buitenstof. Hou daarbij wel goed rekening met de vorm van de tas. Als u meerdere borduurtjes maken wil, begin dan vanaf het midden van de stof. Als het borduren klaar is kunnen we verder met het in elkaar zetten van de tas.
Leg op de voeringstof het transparante tafelzeil. Speld deze voorzichtig vast. Let wel op, een speld maakt een gaatje in het zeil. Probeer zo min mogelijk spelden gebruiken, of beter nog gebruik geen spelden. Dat is wel ietsje moeilijker… Maak voor het naaien van het plastic gebruik van een TEFLON voetje.
Deze glijd als een zonnetje over het stroeve plastic.
Na het vastzetten met een stiksel kun je de voeringstof met het plastic nog even locken of
zigzaggen om alle rafeltjes netjes af te werken.
Naai van zowel de buitenstof als de voeringstof de korte kanten op elkaar. Naai een lusje die breed genoeg is om door de D-ring heen te halen. Deze moet ongeveer 7 cm lang zijn.
Speld deze middenachter van de buitentas en geef hem smal op de kant een stiksel. Hier wordt later het koord doorheen gehaald. Speld vervolgens de bodem van de binnen en buitentas aan de koker vast. U heeft dan 2 tassen beiden met een bodem. Schuif de tassen in elkaar (buitenkant goede kant van de stof en binnenkant goede kant van de stof). Speld de bovenrand vast en stik smal op de kant de tassen aan elkaar.
Ik vond het leuk om een sierbiesje (+/- 4 cm) langs deze rand te stikken in een contrastkleur.
Daarna komt de bies aan de beurt.
Verstevig de bies met vlieseline en naai de korte kanten aan elkaar. Maak aan een kant een zoom. Speld de bies aan de tas. De zoom komt straks aan de binnenkant van de tas te zitten. Naai de bies vast. Vervolgens slaat u de bies dubbel naar de binnenkant en speld of rijg de rand even door. Stik vanaf de goede kant ongeveer een halve centimeter van de onderkant van de bies door. En doet dit zelfde bij de bovenkant van de bies.
Nu zijn we echt bijna klaar! De ringen zijn aan de beurt. Meet en teken af waar de ringen moeten komen. Het makkelijkste is de omtrek van de bies te meten en deze door 10 (het aantal ringen) te delen. Het mooiste is als de middenachternaad in het midden van 2 ringen komt te zitten. Dan kunt u de markeringen netjes plaatsen. Sla de ringen volgens de gebruiksaanwijzing van het pakje in de stof.
Als de ringen erin geslagen zijn, is het koord aan de beurt. Begin bij de middenachternaad en rijg het koord door de ringen heen. Als laatste rijgt u een kant van het koord door de D-ring onderaan de tas.
Om het koord goed aan te trekken kunt een lusje (8x10 cm) naaien die als een soort koordstopper werkt. U naait slaat de stof dubbel en naait het lusje aan de lange kant aan elkaar. Keer het lusje om en controleer even hoe hij om het koord heen past. Het mag niet te straks zitten, maar ook niet te los. Leg het lusje voor u neer en sla eerst de rechterkant naar het midden en leg vervolgens de linkerkant eroverheen. Maak een stiksel in het midden van dit lusje. Rijg vervolgens aan iedere kant een koord doorheen. Dan knoopt u het koord goed vast.

En klaar is de zwemtas!

 

Veel succes!


De hierboven getoonde foto's zijn slechts ter illustratie van de projecten die ik gemaakt heb. Geen van deze patronen zijn
- om diversen redenen, waaronder copyright - beschikbaar voor derden.

 Op alle beschrijvingen op deze site rust copyright. Niets op deze pagina mag worden gereproduceerd zonder voorafgaande toestemming.

Above shown pictures are only to illustrate some of my completed projects. None of these patterns are
- for multiple reasons, including but not limited to copyright - available to third parties.

 All descriptions on this site are copyrighted. Nothing on this page may be reproduced without prior consent.