De hieronder getoonde foto's zijn slechts ter illustratie van de projecten die ik gemaakt heb. Geen van deze patronen zijn
- om diversen redenen, waaronder copyright - beschikbaar voor derden.

Op alle beschrijvingen op deze site rust copyright. Niets op deze pagina mag worden gereproduceerd zonder voorafgaande toestemming.

below shown pictures are only to illustrate some of my completed projects. None of these patterns are
- for multiple reasons, including but not limited to copyright - available to third parties.

All descriptions on this site are copyrighted. Nothing on this page may be reproduced without prior consent.

 Borduren op hout

 Het lijkt allemaal heel erg moeilijk en u denkt misschien: hout borduren nou nee hoor dat is niets voor mij. Maar neem even de tijd om deze uitleg door te lezen en kom er achter hoe gemakkelijk het eigenlijk is. En er gaat een hele nieuwe (borduur)wereld voor u open!


Balsa hout is een houtsoort die bekend staat om zijn zachte eigenschappen. In de modelbouw word balsa hout veel gebruikt voor bijvoorbeeld vliegtuigjes op schaal. Want naast de zachte eigenschap is balsa hout ook heel erg licht in gewicht. Het hout is te koop in sommige hobbywinkels maar vooral te vinden in winkels waar materialen voor modelbouw worden verkocht. De prijs kan nogal per winkel varieren maar gemiddeld betaald u voor een meter balsa hout (2,5 mm dik en ongeveer 10 cm breed) ongeveer €1,20.
2,5 mm is de beste dikte om mee te borduren.

 

In principe kunt u ieder willekeurig patroon gebruiken. Maar in de praktijk lenen de patroontjes die uit meerdere laagjes over elkaar heen bestaan zich minder hiervoor. Het blijft tenslotte hout waarop u borduurt en heeft andere
eigenschappen dan op stof borduren!

 

Voor u kunt beginnen met hout borduren is het verstandig om de de achterkant van het hout strijkkatoen te strijken of een stukje filmoplast/neschen te plakken. Dit is niet als borduurversteviging bedoeld maar bedoeld als een stukje ondersteuning om het hout bij elkaar te houden als het geborduurd is. Vergelijk het maar met een stuk karton waarmee met een prikpen een figuur is uit geprikt. Als je daar niets tegenaan zou plakken valt de vorm uit het papier. Zo gedraagt het hout zich ook tijdens het borduren. Als u deze voorbereiding heeft gedaan kunt u het stukje hout op een stukje versteviging plakken die in de borduur-ring is ingespannen.Aan de bovenkant legt u een stukje avalon om te voorkomen dat het borduurtje in de houtnerven verdwijnt!

Let er wel op dat uw borduurtje niet extreem veel steken bevat. Het blijft tenslotte hout waarop u gaat borduren en teveel steken zou het hout volledig perforeren waardoor als uw werk en moeite voor niets geweest kan zijn.

 

En dan kan het borduren beginnen.U hoeft geen speciale naald te gebruiken voor het houtborduren als u normaal borduurgaren gebruikt. Voor metallic en wol kunt u het beste een groot oog naald gebruiken.En als u de snelheid van de machine aan kunt passen, kunt u hem een standje zachter laten lopen.

Als u klaar bent met borduren kunt u het geborduurde hout makkelijk op gewenste maat snijden met een scherpe stanleymes en liniaal, om vervolgens ergens op te kunnen plakken. Gewone houtlijm is in principe goed, maar er is van Bison ook een speciale Balsalijm te koop (deze droogt wat sneller). Om wat extra steun te geven tijdens het drogen zet ik het stukje balsahout even extra goed vast met wat stukje schilderstape. Dit om ervoor te zorgen dat het goed strak opgeplakt zit en het niet kan verschuiven tijdens het drogen.

 

Tip: Bij Xenos zijn hele leuk houten doosjes in diversen maten te koop voor hele kleine prijsjes. Het 'borduren' hiervan gaat zoals boven omschreven.

 

Veel succes!

 


De hierboven getoonde foto's zijn slechts ter illustratie van de projecten die ik gemaakt heb. Geen van deze patronen zijn
- om diversen redenen, waaronder copyright - beschikbaar voor derden.

 Op alle beschrijvingen op deze site rust copyright. Niets op deze pagina mag worden gereproduceerd zonder voorafgaande toestemming.

Above shown pictures are only to illustrate some of my completed projects. None of these patterns are
- for multiple reasons, including but not limited to copyright - available to third parties.

 All descriptions on this site are copyrighted. Nothing on this page may be reproduced without prior consent.